Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Modern homoktövis fajták

Modern homoktövis fajták

Jelenleg az emberek emlékeiben még élnek az orosz fajták (Oranzsevaja, Jantarnaja, Csujszkaja, Obilnaja, stb.), a tankönyvekben ezek találhatók napjainkban is. Ezeket követték a ’70-es évek végétől a német nemesítésű fajták, melyek napjaink ültetvényeiben is megtalálhatók. (Pl. Leikora, Hergo, Askola.) Most azonban, feltörőben vannak a román nemesítésű fajták, melyek beltartalmi értékükkel nagyon jó pozíciót harcoltak ki maguknak.

A szaporítóanyag előállításnál az elsődleges termesztői cél a jó beltartalom és a nagy termésmennyiség. A házi kertekben viszont a nagy bogyó, a jó íz és a tüskétlen bokor az elsődleges.
Ha még szép is, a terméssel berakódott bokor…

Tekintsük át, a jelenlegi legkeresettebb fajtákat, nem rangsorolva értékeiket és esetleges hátrányos tulajdonságaikat:

Román fajták:

 

 1. kép Clara, román fajta

Clara: kompakt koronájú fajta. Alkalmas a szuperintenzív ültetvényekhez, több mint 2.200 db/ha tövet is lehet ha-onként ültetni belőle. Termés potenciálja 15,3 t a 3. évben, 24,5 t/ha az ötödikben. Nagy, enyhén narancsos sárga termésű, 78 g/100 bogyó. 340 mg% C-vitamin tartalmú, 3,9 mg% karotin tartalmú. Teljes olaj mennyisége 4,8%. Érési ideje augusztus közepe.

Cora: ellenálló fajta évenkénti állandó nagy termésmennyiséggel. 3. évben 14,2 t/ha, az 5. évben 21,8 t/ha terméshozamra képes. Bogyóinak súlya 54g/100 bogyó. C-vitamin tartalma 690 mg%, karotin tartalma 8,9 mg%, teljes olaj tartalma 5,8%. Érésideje: Clara után 15 nappal.


2. kép Cora, román fajta


3. kép Mara, román fajta

Mara: Bokra felfelé törő növekedésű. Gépi szüretelése 100%-ban megoldható. 14,7 t termést hoz a 3. évben, 23,1 t/ha-t produkál az 5. évben. Nagy, élénk világos narancssárga színű termésű. 64 g/100 bogyó. C-vitamin tartalma 380 mg%, karotin tartalma 12,84 mg%, 6,2 % az összes olaj tartalma. Érési ideje: a Clara után 7 nappal.

Házikerti fajta:

Qeen’s Surprise: A fajta eléggé meglepő, mivel korai, majdnem elsőként érik és nagy/nagyon nagy narancspiros bogyója van. Enyhén savas, intenzív, ananászra vagy dinnyére emlékeztető íze van. Szóba jöhet, mint az első frissen fogyasztható fajta.
A fa közepes méretű, vastag ágai felfelé nőnek. A termésmennyiség nem túl magas, maximum 10-12 tonna/ha, de hobbikertben kiváló. Az Andros jó porzópár hozzá.
A jóslat, hogy nagy kereslet lesz rá a jövőben, a hobby-kertész körökben.
A romániai kísérleti ültetvényben vannak más, új hibrid fajták is, de ez a legjobb ízű, aromájú korai érésű fajta!


4. kép Queen Surprise,dekoratív házi kerti fajta

Német fajták:

Hergo: Felfelé törekvő növekedésű bokor, kihajló gyümölccsel berakódott vesszőkkel. Gyümölcse közepesen szélesek, világos narancssárgák, érése viszonylag korai. Magas összes gyümölcssav tartalmú fajta, jelentős a karotin tartalma, magas termő potenciállal. Forgalomba hozta a H. -J. ALBRECHT cég, Berlinben, 1983 -ban. Magyarországon termeszthető fajta.

Leikora: Széles bokrú, felálló vesszejű bokor, stabil gyümölcstartó ágakkal. Gyümölcsei szélesek, sötét narancspirosak, formája a hengerestől a gyöngyszerű alakig. Stabilan terem, sűrűn gyümölccsel rakott ágacskákon, érése inkább kései (szeptember közepétől október közepéig). Gyümölcsének színe fagyok után is, sőt egész télen át megmarad. Nagy C -vitamin tartalom jellemzi gyümölcseit és különösen remekül mutat díszcserjeként és csokrokban. Forgalomba hozta a H. -J. ALBRECHT cég, Berlinben, 1979-ben. Magyarországon termeszthető fajta .


Faiskola, szaporítóanyag


5. kép A dugvány faiskola


6. kép Partnerünk technológiája a minőségi szaporítóanyagot garantálja


7. A jövő sikeres ültetvényének alapanyagai


8. kép A fejlett szaporítóanyag az ültetvény gyors termőre fordulásának biztosítéka!


Az ültetvény kitűzése, telepítése



9. kép Új ültetvény létrehozása

Nemesítés, nemesítési célok


10. kép Kiváló megjelenésű termés, jó beltartalom


11. kép Az Andros porzófajta a kulcs , a maximális termésmennyiséghez


12. kép Ígéretes fajtajelölt


 13. kép Látványos termésmennyiség már a harmadik évben

Összefoglalva: a homoktövis napjaink egyik legfelkapottabb gyógy és gyümölcstermő növénye, mely számtalan betegség gyógyszere lehet! Nem csak C-vitamin tartalmával emelkedik ki, de karotin tartalma és magolaj tartalma is nagyon keresetté teszi a világpiacon. Ne ijedjen meg senki a homoktövis „szúrósságától”! Géppel metszik le a terméssel berakódott tövises vesszőit, majd hűtőházban -40 C-fokon lefagyasztják és a bogyókat így verik le a vesszőkről. A termés ezután kerül feldolgozásra. Ivólevek, gyógyszeripari termékek készülnek belőle. A termőültetvények minden 2. évben szüretelhetők csak, mivel a termésbetakarítás során a következő évi termőrészeket is levágják.
Idegen porozta növény, ezért nagyon fontos a porzó fajta ültetése mind nagyüzemben, mind házi kertben. Nagyüzemben 1:9, házi kertben 1: 3-4 arányban kell a termős példányok mellé ültetni. Szélporozta növény! Mindig figyelembe kell venni az uralkodó szélirányt.

Kedvező szélirányt és gyümölcsöző homoktövis termesztést kívánok mindenkinek!

Palesits Zsolt

Palesits Faiskolai Kft.